Green Buildings of San Mateo County

Sugen Laboratory

Sugen Conference Room

The Sugen Biopharmaceutical Laboratory project, located in South San Francisco, was awarded the 2006 Sustainable San Mateo County Green Building Award. A three-story build-out, Sugen was designed to incorporate a large cafeteria and administration space, biological laboratories, and one floor of executive offices.

The building was designed and built with flexibility in mind for a wide range of wet chemistry uses. Future use and probable renovation over the course of the buildings life were also considered. Plumbing and piping runs were made to allow for expansion of laboratories to the third floor and conversion of equipment laboratories to chemistry laboratories. HVAC systems were appropriately sized to handle this conversion with minimum downtime. In addition to planning for the "next generation of use," the building was planned and built with the environment in mind. This building was the first commercial interiors pilot project to become Gold LEED certified.

Some of the green practices and materials used in the build out of this building include:

Sugen Break Room
  • The water and plumbing systems designed save over 100,000 gallons of water annually over conventional systems. Waterless urinals and water saving fixtures were installed.

  • The HVAC system is 35% more energy efficient then Title 24 energy code requirement.

  • 97% of all wood used on the project came from FSC certified forests.

  • Rapidly renewable wheat-board fiber was used as the substrate for the significant amount of casework.

  • Separate ventilation and advanced filtration for indoor air pollutant sources installed.

  • Low volatile organic compound (VOC) adhesives, sealants and caulking were used.

  • 82% of all construction debris was recycled.

  • The building is located within easy access to mass transit and shower locker facilities with enclosed bicycle storage were provided. A full service cafeteria, break rooms, training areas and outdoor spaces reduce the need for employees to travel away from the workplace during the day.

  • Expansive views of the outside world and a variety of outdoor spaces were included in the design for employees to enjoy.

Sugen Laboratory
Project Team:

Architect: DES Architects + Engineers
Builders: XL Construction
Owners: Ronald Espaņa, Director of Facilities for Sugen